Dronehjelp til akuttmedisinen
Stavangers smartbysjef Gunnar Crawford (til venstre) og Stig Idsal fra Ehang Scandinavia foran selskapets ubemannede luftfartøy/drone på torget i Stavanger under Nordic Edge Expo.
Kronikk

Dronehjelp til akuttmedisinen

Elektrifiseringen i luften skjer på bred front. Droneteknologien er i rask utvikling, og akuttmedisin er ett av områdene der de potensielle gevinstene er mest åpenbare.
23.september 2021 av Frode Berge
Nordic Edge Expo er en av de viktigste møteplassene i Europa innen smartteknologi. Den arrangeres i Stavanger i dagene 20.-24. september, og handler blant annet om mobilitet i storbyområder. 
Ehang Scandinavia er én av mange svært framoverlente aktører som gjør seg gjeldende under Nordic Edge Expo. Selskapet har kommet langt i utviklingen av droner for transport av både mennesker og utstyr, og løsningene er elektriske.
Ehang Scandinavias operative leder, Stig Idsal, foretrekker betegnelsen «ubemannet luftfartøy» framfor drone. Han forteller entusiastisk om selskapets deltakelse i EU-prosjektet AirMour. Her er de med sammen med blant andre Stavanger kommune, som er en av hovedarrangørene av Nordic Edge Expo.
Den typen ubemannede luftfartøy som vi utvikler, har åpenbare fortrinn når mennesker eller utstyr skal transporteres i tungt trafikkerte storbyer. Verken lange bilkøer eller stengte tuneller blir noen hindring når vi skal transportere blodprøver eller kritisk viktig medisinsk utstyr fra for eksempel et laboratorium til et sykehus. Gjennom AirMour-prosjektet håper vi å oppnå nødvendige godkjenninger, og å utvikle løsninger som gjør at det kan gis et enda bedre akuttmedisinsk tilbud ved bruk av ubemannede luftfartøy, forteller Idsal.
Elektriske motorer
Målet er at Ehang Scandinavia-dronene skal være i ordinær trafikk i 2023. Aller først i Stavanger, deretter i Helsinki og Nord-Hessen (Tyskland). Dronen lades etter plug-in prinsippet, og drives fram av 16 helelektriske motorer som hver yter 100 hk.
Publikum har naturlig nok mange spørsmål når det gjelder elektriske løsninger i luften. Det handler om alt fra teknologi til rekkeviddeangst. Derfor er Nordic Edge Expo nyttig. Her på torget i Stavanger treffer vi mye folk, og får mange gode spørsmål og diskusjoner, avslutter Stig Idsal.   
Nærmere om Nordic Edge
Nordic Edge Expo er en av de største smartbykonferansene i Europa. Den arrangeres i Stavanger for syvende år på rad, og går av stabelen i dagene 20.-24. september. Konferansen og utstillingen har vært i jevn vekst siden oppstarten. Den har blitt en stadig viktigere møteplass for alle bedrifter, myndigheter og innen akademia som er opptatt av å utvikle smart teknologi for å nå FNs bærekraftsmål. Nordic Edge Expo avvikles i år i et hybrid format. Programmet er sterkt, variert og uten deltakeravgift. 

Om elflyportalen

Elflyportalen.no er etablert av Start Norge AS for å nå ut med informasjon om elflysatsingen i Norge generelt, og mellom Bergen og Stavanger spesielt. Elflyportalen skal være en kunnskapshub om hva som skjer på området i Norge og internasjonalt, både når det gjelder teknologi og hvordan denne tas i bruk.

Andre liknende nyheter

SAS har signert avtale med Airbus, Swedavia, Vattenfall og Avinor. Foto: Airbus

SAS i samarbeid om hydrogenbaserte fly

Hydrogen forventes å utgjøre en stadig større del av flyindustriens drivstoffkilde i fremtiden, mener SAS.

– Det flyet vi støtter nå bruker ikke mer effekt til lading enn noen få Teslaer. Siden flyet kan lande på vann kan det også lande på steder uten rullebaner, og kan tas i bruk uten nedbygging av mer natur, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Enova

Statsstøtte får fart i elektriske sjøfly

Selskapet Elfly Gruppen skal utvikle verdens første kommersielle elektriske sjøfly. Flyet skal utvikles i løpet av 2025 og prøves ut på Vestlandet. En…

Illustrasjonsfoto: Eviation

SE VIDEO: Siste nytt om elfly fra Arendal

Hvor står elflysatsingene til Widerøe Zero, SAS og Elfly Gruppen? Det vil du få vite mer om på Start Norges elflykonferanse fra Arendaluka. Se videoen…