Dronehjelp til akuttmedisinen
Stavangers smartbysjef Gunnar Crawford (til venstre) og Stig Idsal fra Ehang Scandinavia foran selskapets ubemannede luftfartøy/drone på torget i Stavanger under Nordic Edge Expo.
Kronikk

Dronehjelp til akuttmedisinen

Elektrifiseringen i luften skjer på bred front. Droneteknologien er i rask utvikling, og akuttmedisin er ett av områdene der de potensielle gevinstene er mest åpenbare.
23.september 2021 av Frode Berge
Nordic Edge Expo er en av de viktigste møteplassene i Europa innen smartteknologi. Den arrangeres i Stavanger i dagene 20.-24. september, og handler blant annet om mobilitet i storbyområder. 
Ehang Scandinavia er én av mange svært framoverlente aktører som gjør seg gjeldende under Nordic Edge Expo. Selskapet har kommet langt i utviklingen av droner for transport av både mennesker og utstyr, og løsningene er elektriske.
Ehang Scandinavias operative leder, Stig Idsal, foretrekker betegnelsen «ubemannet luftfartøy» framfor drone. Han forteller entusiastisk om selskapets deltakelse i EU-prosjektet AirMour. Her er de med sammen med blant andre Stavanger kommune, som er en av hovedarrangørene av Nordic Edge Expo.
Den typen ubemannede luftfartøy som vi utvikler, har åpenbare fortrinn når mennesker eller utstyr skal transporteres i tungt trafikkerte storbyer. Verken lange bilkøer eller stengte tuneller blir noen hindring når vi skal transportere blodprøver eller kritisk viktig medisinsk utstyr fra for eksempel et laboratorium til et sykehus. Gjennom AirMour-prosjektet håper vi å oppnå nødvendige godkjenninger, og å utvikle løsninger som gjør at det kan gis et enda bedre akuttmedisinsk tilbud ved bruk av ubemannede luftfartøy, forteller Idsal.
Elektriske motorer
Målet er at Ehang Scandinavia-dronene skal være i ordinær trafikk i 2023. Aller først i Stavanger, deretter i Helsinki og Nord-Hessen (Tyskland). Dronen lades etter plug-in prinsippet, og drives fram av 16 helelektriske motorer som hver yter 100 hk.
Publikum har naturlig nok mange spørsmål når det gjelder elektriske løsninger i luften. Det handler om alt fra teknologi til rekkeviddeangst. Derfor er Nordic Edge Expo nyttig. Her på torget i Stavanger treffer vi mye folk, og får mange gode spørsmål og diskusjoner, avslutter Stig Idsal.   
Nærmere om Nordic Edge
Nordic Edge Expo er en av de største smartbykonferansene i Europa. Den arrangeres i Stavanger for syvende år på rad, og går av stabelen i dagene 20.-24. september. Konferansen og utstillingen har vært i jevn vekst siden oppstarten. Den har blitt en stadig viktigere møteplass for alle bedrifter, myndigheter og innen akademia som er opptatt av å utvikle smart teknologi for å nå FNs bærekraftsmål. Nordic Edge Expo avvikles i år i et hybrid format. Programmet er sterkt, variert og uten deltakeravgift. 

Om elflyportalen

Elflyportalen.no er etablert av Start Norge AS for å nå ut med informasjon om elflysatsingen i Norge generelt, og mellom Bergen og Stavanger spesielt. Elflyportalen skal være en kunnskapshub om hva som skjer på området i Norge og internasjonalt, både når det gjelder teknologi og hvordan denne tas i bruk.

Andre liknende nyheter

Illustrasjon: Alaska Air Group og ZeroAvia

Elly med 76 passasjerer

Initiativene for å elektrifisere luftfarten blir stadig flere, og mer ambisiøse. Alaska Air Group og ZeroAvia er blant de siste ut. Mål: Kommersielle…

Administrerende direktør i Widerøe, Stein Nilsen, opplever at det grønne skiftet i luftfarten går enda raskere enn de fleste kunne forestille seg for få år siden.

Nytt norsk selskap for grønn luftfart

Widerøe tar nok et skritt i elflysatsingen sin, og etablerer selskapet Widerøe Zero.

Illustrasjonsfoto: Zunum Aero

ZERO tror på elflyruter innen 2026

Ingvild Kilen Rørholt er fagsjef for transport i Miljøstiftelsen ZERO. Hun mener målet om kommersielle elflyruter innen 2026 er realistisk. Staten må…