Elektriske Alice ble første passasjerfly i luften
Foto: Eviation Aircraft
Kronikk

Elektriske Alice ble første passasjerfly i luften

En ny milepæl er brutt. For første gang har et helelektrisk passasjerfly vært i luften.
30.september 2022 av Frode Berge

Vi opplever nesten daglig teknologiske framskritt i arbeidet for å elektrifisere luftfarten.  I forrige uke tok Alice av fra Grant County International Airport i Washington.

Alice er et helelektrisk, ni-seters passasjerfly bygget av det israelske selskapet Eviation Aircraft. 

Selve testflyvningen varte i åtte minutter, og forløp knirkefritt. Alice flyr i en hastighet av 480 km/t, har en rekkevidde på 400 kilometer, og testturen foregikk i en høyde på 3.500 fot.

Arne-Martin Gilberg er direktør for forretningsutvikling  i Aircontact Group, og følger utviklingen innen lav- og nullutslippsløsninger i luftfarten tett.

–  Testflyvningen av Alice er nok et eksempel på den raske teknologiutviklingen på området. Dette er et passasjerfly som er designet som helelektrisk helt fra bunnen av, og er det første i sitt slag som gjennomfører en tur i luften. Flyvninger som dette er motiverende for alle som jobber for null- og lavutslippsløsninger i luften.

Også Norge er langt framme i arbeidet for å elektrifisere luftfarten, og mye ligger til rette for at den første helelektriske flyruten i verden kan se dagens lys i strekningen Stavanger-Bergen i 2026.

Dette avhenger imidlertid av at myndighetene skrur sammen gode rammevilkår.

– Regjeringen har jo varslet at den vil legge fram en grønn luftfartsstrategi i løpet av høsten. Jeg har store forventninger til denne. Det er viktig at det, gjennom avgiftslettelser og andre tiltak, skapes gode, stabile rammer som gjør at det blir økonomisk regningssvarende for selskapene å sette elfly i drift, avslutter Arne Martin Gilberg.

 

Om elflyportalen

Elflyportalen.no er etablert av Start Norge AS for å nå ut med informasjon om elflysatsingen i Norge generelt, og mellom Bergen og Stavanger spesielt. Elflyportalen skal være en kunnskapshub om hva som skjer på området i Norge og internasjonalt, både når det gjelder teknologi og hvordan denne tas i bruk.

Andre liknende nyheter

Illustrasjon: NASA

Nasa forbedrer elflybatterier

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har nylig utviklet et nytt, kraftig batteri til bruk i elfly.

TØI anbefaler sterke støttetiltak for elfly

Transportøkonomisk Institutt (TØI) gjennomførte i fjor en studie av miljømessige konsekvenser og økonomiske forutsetninger for å etablere elflyruter i…

Elektrisk i luften over Vestlandet

Klimakrisen og presset på naturressursene innebærer et sterkt, vedvarende behov for omstilling og teknologiutvikling. På land, til vanns, og i luften.…